Bragt i Bryggebladet pr. 20-10-2004

Hotel bliver sidste brik i "Berlinmur"

Den sidste byggegrund på Kalvebod Brygge er solgt til hotelbyggeri. "Vi får en flot udsigt", siger direktøren med henvisning til Islands Brygge.

Den sidste ledige byggegrund på Kalvebod Brygge ser nu ud til at blive bebygget. Dermed tyder meget på, at "Københavns Berlinmur", som kritikere har kaldt byggeriet langs Kalvebod Brygge, bliver færdig.

Københavns havnefront set fra Islands Brygge

Den sidste ledige byggegrund på Kalvebod Brygge ligger umiddelbart øst for Fisketorvet. Her skal opføres et nyt hotel på en kunstig ø i havnen.

Køberen er hotelgruppen Arp-Hansen, der vil opføre hotellet "Copenhagen Island". Navnet hentyder til, at man ved hjælp af jordopfyldninger har lavet en kunstig ø til hotellet, som kommer til at ligge umiddelbart øst for Fisketorvet ved siden af Forstædernes Bank nye hovedsæde, som heller ikke er opført endnu.

Endnu melder historien intet konkret om, hvordan byggeriet vil komme til at tage sig ud.

- Vi er først nu i gang med at snakke med arkitekter, så vi kan tidligst præsentere projektet om et par måneder, forklarer Henning Arp-Hansen fra virksomheden, der i forvejen ejer ni hoteller i København.

- Men jeg vil gerne slå fast, at vi er enige i de senere års omfattende kritik af arkitekturen på Kalvebod Brygge. Det er synd for København. Vi vil derfor forsøge at rejse en bygning, der adskiller sig fra resten, hvis vi får lov af myndighederne, siger han.

Hvordan tør I overhovedet binde an med et hotel på Københavns mest udskældte havnestrækning?

- Når man driver hotel, handler det langt fra kun om naboerne. Vi har kigget på markedet og vurderet, at der er plads til og brug for et hotel her. Desuden kommer hotellet jo til at have en flot udsigt til jer på Islands Brygge, siger Henning Arp-Hansen.

Henning Arp-Hansen forventer, at byggeriet kan starte til april 2005 og tages i brug i 2006.

Fremgang på 15-16 procent i hotelbranchen Skanska Øresund, der har ejet og udviklet Kalvebod Brygge, har i flere år haft planer om at sælge denne sidste grund til hotelvirksomhed. Allerede for et par år siden påbegyndte entreprenørvirksomheden opfyldningen af den kunstige ø.

I årene frem til 11. september 2001 åbnede flere og flere nye hoteller i Københavnsområdet. Efter terrorangrebet på World Trade Center, og den deraf følgende afmatning på det internationale rejsemarked, blev alle planer om flere nye hoteller i København droppet. Det gælder blandt andet i det tidligere HK-højhus ved Langebro, der nu forsøges omdannet til million-boliger under navnet Europahuset, samt Thongruppens hotelprojekt på Ny Tøjhus-grunden.

Som det fremgik af Berlingske Tidende for et par uger siden, tyder meget nu på, at tendensen er vendt. Efter flere års nulvækst har branchen i 2004 indtil videre oplevet en fremgang på 15-16 procent i antallet af solgte overnatninger.

Hvorvidt det vil føre til genoplivelse af eksempelvis projekterne på Ny Tøjhus og i Europahuset er endnu uvist.
Men salget af lejligheder i Europahuset går ifølge Bryggebladets oplysninger ikke som forventet, og endnu er "hotel-grunden" på Ny Tøjhus heller ikke solgt til anden side.

Spørger man Henning Arp-Hansen, opfordrer han til, at man slår koldt vand i blodet.

- Jeg har godt set artiklen i Berlingske Tidende, men så vidt jeg ved, er det kun os, og muligvis ejerne af Scala i Indre By, der har konkrete byggeplaner for øjeblikket, siger han.